ΨΗΦΙΣΜΑ 7ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
18Μαρτίου 2015

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

1. Η χώρα μας εδώ και χρόνια, με ευθύνη αλλεπάλληλων πολιτικών ηγεσιών, βρίσκεται στην δίνη μίας πολύμορφης και βαθύτατης κρίσης. Η κρίση αυτή εκδηλώνεται τυπικά ως οικονομική, κρίση χρέους κλπ, αλλά στην πραγματικότητα είναι κρίση ταυτότητας, κρίση μοντέλου ανάπτυξης, κρίση εκπαιδευτική, κρίση κοινωνικών και πολιτιστικών αξιών.
  2. Την κρίση αυτή, ιδίως από το 2009 και εξής, πληρώνουν μονόπλευρα οι εργαζόμενοι, που χάνουν τις δουλειές τους. Όσοι έχουν ακόμα εργασία, έχουν χάσει έως και 60% των αμοιβών τους, ενώ σχεδόν το σύνολο των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων χάνεται ή βρίσκεται σε διαρκή διακυνδίνευση.
  3. Προκειμένου να προχωρήσει αυτή η καλά σχεδιασμένη επίθεση στο σύνολο των εργαζομένων, αυτοί έπρεπε να διασπασθούν και να στραφούν οι μεν εναντίον των δε. Έτσι ειδικά σε βάρος των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα έχει εξαπολυθεί τα τελευταία χρόνια συστηματική εκστρατεία σπίλωσης και απαξίωσης, βασισμένη στο ψέμα ή στην εκμετάλλευση και παραποίηση πραγματικών γεγονότων. Για παράδειγμα λέγεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είμαστε δήθεν πολλοί, ότι είμαστε αναποτελεσματικοί και τεμπέληδες, ότι είμαστε συστημικά διεφθαρμένοι κλπ, κλπ.
  4. Από τη μεριά του το δημοσιοϋπαλληλικό συνδικαλιστικό κίνημα, μετά τις πρώτες επιθέσεις, συνειδητοποίησε την κοινωνική του θέση και τον ρόλο του, ως εγγυητής του συνταγματικού πλαισίου που προστατεύει τις εργασιακές σχέσεις και την θέση των συναδέλφων. Η συνταγματική αυτή προστασία δεν αφορά απλώς στους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά στον ρόλο τους, ως εγγυητών του δημοσίου συμφέροντος και των δικαιωμάτων του συνόλου των πολιτών.
  5. Η πρόσφατη νίκη μας ενάντια στο ψευδεπίγραφο σύστημα δήθεν αξιολόγησης που εισήγαγε η προηγούμενη κυβέρνηση, αποδεικνύει ότι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα στον αγώνα μας να περισώσουμε την ίδια την εργασιακή υπόσταση και αξιοπρέπειά μας όταν επιλέγουμε μορφές αγώνα που συσπειρώνουν το σύνολο των συναδέλφων και μετατοπίζουν το βάρος στην πλευρά της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.
  6. Επαναβεβαιώνουμε λοιπόν την δέσμευσή μας στην υπεράσπιση του συνόλου των εργασιακών μας δικαιωμάτων, που περιλαμβάνουν τόσο την αξιοπρεπή αμοιβή, όσο και συνθήκες αξιοκρατίας, αξιοπρέπειας και αποδοτικότητας υπέρ των λαϊκών συμφερόντων στην δουλειά μας.
  7. Υπενθυμίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν αποδεχόμαστε αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς, όσο και αν μασκαρεύονται ως δήθεν μεταρρυθμίσεις.
  8. Αξιώνουμε:
    1. 1. Αξιοπρεπή αμοιβή για την εργασία μας. Ως πρώτο μέτρο θεωρούμε απαραίτητη την δέσμευση της Κυβέρνησης για «ξεπάγωμα» των αμοιβών και της υπηρεσιακής εξέλιξης των συναδέλφων που εδώ και χρόνια έχουν παγώσει στα κλιμάκια και τους μισθούς, όπου βρέθηκαν μετά την θέση σε ισχύ του παράλογου Ν. 4024/2011.
    2. 2.Αξιοκρατική επιλογή των διοικητικών προϊσταμένων μας. Εάν υπάρχει η βούληση, σίγουρα υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποτυπωθεί η προσωπική ικανότητα και η διοικητική επάρκεια ενός εκάστου. Απλώς πρέπει να αποφασίσει το πολιτικό σύστημα να σταματήσει τον ασφυκτικό έλεγχο επί της διοίκησης, που είναι ταυτόχρονα αποτέλεσμα και μοχλός αναπαραγωγής αμαρτωλών σχέσεων πελατειακής εξάρτησης.
    3. 3.Άμεση κατάργηση του «νέου» πειθαρχικού «δικαίου», που γύρισε την χώρα και την διοίκηση στον μεσαίωνα και στιγμάτισε και ταλαιπώρησε μεγάλο αριθμό συναδέλφων. Ταυτόχρονα δηλώνουμε ότι θα είμαστε αρωγοί στην υιοθέτηση ενός πειθαρχικού δικαίου και μίας πειθαρχικής δικονομίας που με αμεροληψία και πραγματική ταχύτητα θα επιλαμβάνεται σε κάθε υπόνοια διαφθοράς, η οποία σπιλώνει το δημοσιοϋπαλληλικό σώμα και δίνει με την σειρά της λαβές και δικαιολογίες για την συνέχιση ανομολόγητων παρεμβάσεων στην νόμιμη συγκρότηση και δράση της υπαλληλίας.
    4. 4.Αξιοκρατικό και αποτελεσματικό σύστημα αξιολόγησης του διοικητικού έργου με μόνο στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών προς το δημόσιο συμφέρον και προς τους πολίτες, μέσα από κατάλληλες παρεμβάσεις εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.
    5. 5.Άμεση αναθεώρηση των οργανογραμμάτων, που ούτως ή άλλως έχουν σαθρή ή αμφίβολη συνταγματικά νομική βάση, αλλά κυρίως δεν βασίσθηκαν στην βελτίωση του διοικητικού έργου, παρά στόχευσαν απλώς στην μείωση του αριθμού των υπαλλήλων και των προϊσταμένων, ενώ συχνά αντίκεινται στην νομοθετικά προσδιορισμένη αποστολή των οργανικών μονάδων. Επισημαίνουμε ότι δεν θα δεχθούμε να χρησιμοποιηθεί ο επανασχεδιασμός των οργανογραμμάτων ως άλλοθι για την περαιτέρω απομείωση εργασιακών ή άλλων δικαιωμάτων μας.
    6. 6.Ορθολογική κατανομή του προσωπικού και πρόγραμμα εθελούσιας κινητικότητας, ώστε να πάψει το απαράδεκτο φαινόμενο να «τσιμεντώνονται» συνάδελφοι επί δεκαετίες στην ίδια υπηρεσία ή να εξαντλείται κάθε ικμάδα τους σε υπηρεσίες με δυσανάλογο και δυσβάστακτο φόρτο εργασίας.
    7. 7. Ανοικτές και διαρκείς διαδικασίες διαβούλευσης με πρακτικό αποτέλεσμα για το σύνολο των υποθέσεων που μας αφορούν.

Ταύρος 18 Μάρτη 2015

Free website templates Joomlashine.com